Znaczenie myśli filozoficznej Josefa Tvrdego (1877-1942) - Mlynarčík, Peter (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
T. G. Masaryk po powrocie z Wiednia do Pragi stał się kluczową postacią życia filozoficznego i politycznego kraju. Wywarł wpływ na kształtowanie się wielu filozofów, m.in. o Josefie Tvrdy, przedstawicielu czeskiego pozytywizmu filozoficznego i realizmu. Artykuł dotyczy reperkusji i znaczenia myśli Tvrdy'ego w odniesieniu do współczesnej filozofii i filozofii filozofia okresu międzywojennego. Autor zalicza Tvrdy'ego do najoryginalniejszych pisarzy filozoficznych na Słowacji iw Czechach okresu międzywojennego jako prekursora strukturalizmu, którego dzieła nie są dostatecznie doceniane w naszych czasach.