Kształtowanie się formy szkaplerza i jego symbolika - Łukawska, Małgorzata (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł zawiera krótką prezentację szkaplerza i wskazuje jego genezę w dziedzinie odzieży roboczej u schyłku starożytności. Autor artykułu uzupełnia źródła literackie o materiał ikonograficzny oraz ukazuje przemiany jego formy. Artykuł ukazuje również ewolucję funkcji, jaką przechodził szkaplerz – od roli przynależności habitu (w regule zakonnej św. Benedykta) do znaku pobożności związanego z duchowymi ćwiczeniami „dobrej śmierci”.