Donec formetur Christus in vobis (Ga 4,19). Od soteriologii ikonicznej do parenezy mimetycznej - Sztuk , Dariusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W rozważaniach poświęconych związkom między argumentami teologicznymi a parenezą w epistolarium św. Pawła panuje powszechna zgoda co do tego, że napomnienia etyczne są zwykle motywowane doktrynalnymi fragmentami listów Apostoła Pawła lub że są utkane z w treść argumentacyjną danego listu. Nie zaprzeczając temu faktowi, wydaje się, że relacje między obiema częściami listów można opisać w inny sposób. Mianowicie ze względu na to, że ich część doktrynalna przedstawia obraz Chrystusa i Jego dzieła zbawienia, możemy scharakteryzować soteriologię jako ikoniczną. Jest to możliwe, ponieważ jego agenci sami są ikonami. Innymi słowy, chrystologia Pawła jest ikoniczna, ponieważ Chrystus jest „obrazem Boga”, a zatem Jego dzieło obecne w krzyżu, znaku zbawienia, jest również ikoniczne. Soteriologia pozostaje w związku z etyczną częścią listów, a ponieważ św. Paweł w różny sposób zachęca swoich odbiorców do naśladowania i upodobniania się do Chrystusa, zasadne będzie określenie jego parenesis jako mimetycznego.