Radykalna krytyka szkoły i nowe strategie edukacyjne w II połowie XX wieku - Wolter, Edyta (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Celem artykułu jest uzasadnienie/udowodnienie na drodze logicznej dedukcji następującej tezy: człowiek jako istota potencjalna może rozwijać się (przez całe życie) na istotę rozumną i odpowiedzialną w środowisku społecznym i przyrodniczym, pod warunkiem, że: „cywilizacja techniczna” jest zgodna z humanistycznym spojrzeniem na rozwój duchowy człowieka, co stanowi implikację strategii międzynarodowych drugiej połowy XXI wieku.