Kierownictwo duchowe w życiu św. Jana Bosko - Gocko, Jerzy Eugeniusz; Centnar , Paweł (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Tematem artykułu jest problematyka kierownictwa duchowego w życiu i działalności św. Jana Bosko. W pierwszej części omówiono doświadczenie kierownictwa duchowego, jakie Jan Bosko otrzymał w dzieciństwie. Pozbawiony ojcowskiej opieki w wieku dwóch lat, sam Ksiądz Bosko potrzebował mądrych mentorów i mistrzów, aby później stać się przewodnikiem duchowym dla swoich uczniów. Następnie artykuł wskazuje na specyfikę kierownictwa duchowego Ks. Bosko oferowanego młodzieży z oratorium. Specyfika jego metod wynikała przede wszystkim z rodzaju własnej duchowości, a także osobistych doświadczeń i wzorców moralnych, którymi podążał Święty. W ostatniej części publikacji przedstawiono wybrane formy kierownictwa duchowego Księdza Bosko, zarówno na poziomie sakramentalnym, jak i pozasakramentalnym.