Cipriano Vagaggini et Salvatore Marsili Au siècle des grands liturgistes entre le IIe et le IIIe millénaire: Cyprian Vagaggini oraz Salvatore Marsili w wieku wielkich liturgistów na przełomie drugiego i trzeciego tysiąclecia - Sodi, Manlio (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Przełom drugiego i trzeciego tysiąclecia był nieocenionym okresem służącym ocenie życia i żywotności liturgii. Dlatego ważne jest, aby pamiętać o tych osobach, które wniosły znaczący wkład w uchwalenie Soboru Watykańskiego II i późniejszy rozwój ruchu odnowy liturgicznej w Kościele. Stąd pomysł na przedstawienie myśli i dzieł Cypriana Vagagginiego i Salvatore Marsiliego, dwóch mnichów benedyktynów, którzy odegrali kluczową rolę w przywróceniu ludziom liturgii i uczynieniu jej bardziej zrozumiałą. Pamięć o ich pracy jest wezwaniem do wzmożonych wysiłków, teraz iw przyszłości, zgodnie z tymi perspektywami, które przyczyniają się do rozwoju teologii liturgicznej.