Salezjańskie „Misteria Męki Pańskiej” – trzy współczesne sposoby scenicznej realizacji wydarzeń paschalnych - Lach , Mariusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Przedstawienia pasyjne wystawiane w Polsce mają długą historię, sięgającą średniowiecza. Na przestrzeni wieków podejmowano następnie dramatyczne przedstawienia przedstawiające mękę i śmierć Jezusa Chrystusa. Polscy salezjanie, działając na polu edukacji i ewangelizacji, zwłaszcza wśród młodzieży, również wielokrotnie z pomocą i dla nich reżyserowali wydarzenia paschalne. Trzy współczesne, ale bardzo różne przedstawienia tajemnic śmierci i zmartwychwstania Chrystusa, przygotowane przez trzy różne środowiska salezjańskie, w Czerwińsku, Krakowie i Poznaniu, wskazują na ciągłą potrzebę aktualizacji tej tematyki. Realizowane z wykorzystaniem różnorodnych nowoczesnych form i środków teatralnych pod okiem profesjonalistów sztuki teatralnej, do dziś cieszą się dużym zainteresowaniem.