Kontakty prof. Oskara Haleckiego z kard. Augustem Hlondem SDB prymasem Polski - Wąsowicz , Jarosław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Profesor Oskar Halecki jest jednym z najbardziej znanych i cenionych polskich historyków w kraju i za granicą. W okresie międzywojennym był jednym z czołowych działaczy organizacji katolickich, m.in. Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży Akademickiej „Odrodzenie”, Stowarzyszenia Pisarzy Katolickich, Stowarzyszenia Polskiej Inteligencji Katolickiej, „Pax Romana”. Niniejszy artykuł przedstawia relacje profesora Haleckiego z ówczesnym Prymasem Polski kardynałem Augustem Hlondem. Oparto ją na ankiecie wypełnionej przez Oskara Haleckiego w 1968 roku podczas przygotowań do procesu beatyfikacyjnego prymasa Hlonda. Obecnie dokumentacja ta znajduje się w „Acta Hlondiana”, zbiorze przygotowanym przez ks. Stanisława Kosińskiego SDB.