Wokół zagadnienia biopolityki. Koncepcje, cechy, perspektywy - Łońska, Magdalena (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Biopolityka wydaje się być pojęciem o szczególnym znaczeniu ze względu na tempo rozwoju nauk biologicznych oraz przemiany społeczno-polityczne. Jej główny cel – „dobro każdego człowieka” – nabiera szczególnego znaczenia, które skłania do zastanowienia się nad fundamentem, na którym się opiera i postawienia głębszych pytań, np. jakie jest prawdziwe i realne dobro każdej jednostki i całości wspólnotę i na jakich fundamentach należy ją budować? Wtedy, nawet jeśli pytanie dotyczy przede wszystkim dziedziny biologicznej, tak istotnej dla biopolityki, odpowiedź wykraczałaby poza biologiczne granice.