Między postulatem współpracy rodziny ludzkiej a globalną etyką odpowiedzialności - Adamski, Krzysztof (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł omawia pluralizm i niepewność trendów w globalnej etyce odpowiedzialności, przeciwstawiając je katolickiej nauce społecznej. W artykule podjęto próbę ukazania zarówno punktów stycznych, jak i kontrowersji związanych z postulatem globalnego zarządzania i proponowanymi rozwiązaniami kontroli populacji. Kluczowym wyznacznikiem w ocenie rozstrzygającej jest norma personalistyczna, czyli pełny obraz osoby ludzkiej.