Sztandar Hufca Szkolnego Przysposobienia Wojskowego z Gimnazjum Salezjańskiego im. Piusa XI w Różanymstoku z 1933 r. i jego symbolika. Z zagadnień weksykologii - Wąsowicz, Jarosław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Historyczne nauki pomocnicze stały się ostatnio modne wśród uczonych, w tym historiografów Kościoła w Polsce. Przykładem jest weksylologia, która zajmuje się sztandarami jako realnymi i symbolicznymi znakami militarnymi, narodowymi i terytorialnymi organizacji, grup społecznych i religijnych. Zachowuje silny związek z heraldyką, z której się wywodzi. Artykuł dotyczy historii i symboliki sztandaru Szkolnej Drużyny Przysposobienia Wojskowego Salezjańskiego Gimnazjum Piusa XI w Różanymstoku z 1933 roku.