Streetworking jako nowa forma interwencji i pracy z osobami wykluczonymi społecznie - Szluz, Beta (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Zarówno istniejące, jak i nowo powstające problemy społeczne skłaniają do ciągłego poszukiwania nowych podejść, form i metod pracy socjalnej. Do najnowszych przykładów koncepcji wykorzystujących idee upełnomocnienia można zaliczyć między innymi podejście zorientowane na rozwiązania, model zatrudnienia wspomaganego czy podejście oparte na tworzeniu i rozwoju społeczności. Ponadto należy zwrócić uwagę na motywujący dialog i rodzinne konferencje grupowe oraz wideokomunikację szkoleniową i metodę docierania. Mając na uwadze konieczność angażowania się w pracę z osobami, które potrzebują pomocy pracownika socjalnego, celem rozważań było ukazanie wybranych innowacyjnych rozwiązań we współczesnej pracy socjalnej.