Wychowanie ekologiczne dzieci na łamach „Młodego Przyjaciela Zwierząt i Kółka Przyrodniczego” w Drugiej Rzeczypospolitej - Wolter, Edyta (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł jest uporządkowany według następujących zagadnień (stosuje kryterium problemowe): artykuły i bajki dla dzieci, ochrona gatunków i dobrostan zwierząt, natura w poezji, konkursy dla dzieci, korespondencja z dziećmi, popularyzacja twórczości plastycznej reprezentującej ochronę przyrody, rozrywkę kolumna. Zakres badań obejmuje lata 1937-1939. Podstawą badań naukowych są źródła drukowane: Dziennik Urzędowy Ministerstwa Wyznań Religijnych i Oświecenia Publicznego (za lata 1937-1939 ) oraz czasopismo „Młody Przyjaciel Zwierząt i Kółko Przyrodnicze”, które ukazywało się w II RP w latach 1937-1939.