Obraz faryzeuszów w świetle współczesnych badań - Siergiejuk, Arkadiusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł jest próbą krytycznego usystematyzowania współczesnych prac nad opiniami faryzeuszy. Nie opiera się na analizie źródeł pierwotnych, lecz pokazuje aktualny stan badań nad tym tematem. Artykuł podejmuje kwestię źródeł i omawia maksymalistyczne i minimalistyczne stanowiska współczesnych badaczy wobec faryzeizmu. W artykule przedstawiono jedenaście głównych ciekawostek dotyczących faryzeuszy.