Encyklika Piusa XI „Dilectissima nobis” jako reakcja na próby ograniczania wolności religijnej w Hiszpanii - Szubtarski, Grzegorz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł stanowi przegląd najważniejszych wątków zawartych w encyklice Piusa Xi zatytułowanej Dilectissima nobis, w której papież wyraża swój sprzeciw wobec prześladowań Kościoła katolickiego i prób ograniczania wolności religijnej w Hiszpanii w latach trzydziestych XX wieku. Kościół był uważany za wroga państwa i postępu społecznego. Pierwsze dwie części artykułu przedstawiają tło historyczne hiszpańskiego antyklerykalizmu i jego rosnącej wrogości wobec Kościoła. W trzeciej części pokazano, jak ustawodawcy skutecznie odebrali Kościołowi zdolność do funkcjonowania w społeczeństwie. Czwarta część omawia najważniejsze tematy encykliki Dilectissima nobis. W ostatniej części autor przedstawia osobę papieża Piusa XI w kontekście jego czasów. Był wrogiem zniewalającej człowieka ideologii komunistycznej i wielkim obrońcą ludzkiej godności.