Bezdomna kobieta jako matka - Szluz, Beata (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł powstał na podstawie szerszych badań autorki przeprowadzonych w 2009 roku wśród 52 bezdomnych kobiet w województwie podkarpackim. Osoby badane zostały dobrane na podstawie kryterium wieku, miejsca zamieszkania w trakcie badań oraz okazjonalnego lub stałego pobytu w schronisku. Wykorzystując metodę biograficzną oraz technikę wywiadu narracyjnego, będącą szczególną formą wywiadu swobodnego lub pogłębionego, podjęto próbę nakreślenia obrazu bezdomnej kobiety jako matki.