Ontyczne podstawy przebóstwienia człowieka w nauczaniu św. Maksyma Wyznawcy - Kochańczyk‑Bonińska, Karolina (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Deifikacja jest centralną ideą nauczania św. Maksym Wyznawcy. Św. Maksym wyjaśnia tę tajemnicę, posługując się ideą logosu istnienia, co w jego rozumieniu oznacza boskie idee i wszelkie byty. Ubóstwienie człowieka jest możliwe dzięki tajemniczej relacji, jaka istnieje między Boskim Logosem a Logosem Stworzenia. Nauczanie wyznawców opiera się na rozróżnieniu trzech kluczowych terminów, które łączą ontologię i boską ekonomię zbawienia: logos bytu, logos dobrobytu i logos bytu wiecznego.