Działalność organmistrzowska Włodzimierza Truszczyńskiego - Bieńko, Klaudiusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł poświęcony jest Włodzimierzowi Truszczyńskiemu, polskiemu mistrzowi organmistrzowskiemu działającemu w drugiej połowie XX wieku. Autor omawia tło historyczne niepokoju, w tym sytuację polskiego organmistrzostwa w trudnych realiach społeczno-politycznych po II wojnie światowej. Zarysowuje także działalność najważniejszych polskich firm organmistrzowskich Biernackiego i Kamińskiego, opisuje budowane przez nie najważniejsze instrumenty oraz wyjaśnia sytuację organmistrzostwa na Pomorzu, Wielkopolsce i Śląsku. Następnie autor omawia historię życia i działalności organmistrzowskiej Włodzimierza Truszczyńskiego, gdyż pogłębione i wyczerpujące studia na ten temat nie zostały jeszcze opracowane, a jedyną pracą naukową na ten temat jest praca magisterska autora. Ze względu na brak źródeł drukowanych, wiele informacji zawartych w artykule pochodzi z archiwum rodziny Truszczyńskich oraz z przekazów ustnych. W zakładzie Włodzimierza Truszczyńskiego, jednej z pierwszych w Polsce budujących organy mechaniczne, powstało około 180 instrumentów różnego typu.