Miejsce symboliki chrzcielnej w mistagogii liturgicznej - Mateja, Erwin (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł dotyczy dwóch problemów. Pierwszą jest symbolika chrzcielna, a drugą mistagogia liturgiczna rozumiana jako nieustanne wprowadzanie wiernych w zrozumienie wiary. Stąd w pierwszej części ukazano założenia współczesnej mistagogii liturgicznej, która nakazuje odpowiednie podejście do chrztu dzieci zarówno ze strony duszpasterzy, jak i rodziców. Obrzędy chrzcielne, bogate w symbolikę, mogą być w tym pomocne. Druga część artykułu zawiera wyjaśnienie symboliki chrzcielnej. Omawia znaczenie chrztu, obecność wspólnoty, przesłuchanie rodziców i chrzestnych, znaczenie drzwi kościoła, imię dziecka, znak krzyża, procesję do prezbiterium, egzorcyzmy, błogosławieństwo wody, wyrzeczenie się zła, wyznanie wiary, materia i forma sakramentu, namaszczenie krzyżmem, przywdzianie białej szaty, ofiarowanie zapalonej świecy i procesja do ołtarza.