Internet dobrodziejstwem i zagrożeniem: formacyjne wyzwania dla seminariów duchownych - Domaszk , Arkadiusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Nauczanie Kościoła w Internecie jest pozytywne. Korzystanie z Internetu, jak z każdego narzędzia w rękach człowieka, może prowadzić do pozytywnych lub negatywnych konsekwencji. Artykuł porusza kwestię, czy Internet jest korzyścią, czy zagrożeniem dla seminarzystów. Zaletą Internetu jest dostęp do ogromnej ilości informacji, w tym o charakterze religijnym. Cyberprzestrzeń otwiera szereg możliwości ewangelizacji świata i nawiązywania kontaktów z różnymi osobami i grupami wewnątrz Kościoła. Zagrożenia związane z Internetem obejmują przestępstwa elektroniczne, hakowanie, pornografię oraz strony internetowe pełne przemocy. Kolejnym problemem jest nierówny dostęp do informacji. Dodatkowo nadmiar informacji powoduje tzw. przeciążenie informacyjne. Oprócz wielu dobrych katolickich stron internetowych, są też takie, które odbiegają od myśli katolickiej lub są z nią sprzeczne. Internet jest wyzwaniem dla seminarzystów. Pierwszym z wyzwań jest dobra edukacja medialna, uwzględniająca specyfikę cyberprzestrzeni. Czasami może wystąpić problem uzależnienia od Internetu. Innymi zagadnieniami, które powinny znaleźć się w kształceniu seminaryjnym, są zasady bezpiecznego korzystania z Internetu, ochrona danych osobowych i poszanowanie praw autorskich. Mimo wielu ograniczeń Internet może być użytecznym narzędziem w rękach kompetentnych i mądrych kapłanów. Całe środowisko seminaryjne powinno odważnie podjąć to wyzwanie, aby Internet służył misji Kościoła.