Dwudziestolecie społeczno‑wychowawczej działalności polskiej wspólnoty salezjańskiej w Szwecji - Chamarczuk , Mariusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł jest ogólnym podsumowaniem początku i dwudziestoletniej pracy polskich salezjanów w wielokulturowym społeczeństwie Szwecji. Omówiono główne obszary ich działalności społecznej i edukacyjnej, wykorzystanie środków masowego przekazu, powstawanie stowarzyszeń, pracę duszpasterską wśród polskich harcerzy oraz powstanie wielokulturowej parafii w Norsborg-Fittja, południowej dzielnicy Sztokholmu, charakteryzującej się przez problemy integracyjne wśród jego mieszkańców.