Elementy społecznego charakteru wychowania w pedagogice waldorfskiej - Choczyński, Marcin (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł przedstawia istotę filozofii edukacyjnej austriackiego pisarza, filozofa i nauczyciela Rudolfa Steinera, znanej jako pedagogika waldorfska, realizowanej w założonych przez niego placówkach oświatowych. Główne idee tej pedagogiki wiążą się z jego antropozoficznym spojrzeniem na rzeczywistość społeczną, wyjaśnionym w wielu pracach Steinera. Naczelną zasadą jego pedagogiki jest wychowanie człowieka wolnego, aktywnego w poszukiwaniu celu życia i czerpania prawdziwej przyjemności z istnienia. . Austriacki pedagog, w przeciwieństwie do innych autorów opowiadających się za wolnością twórczą w szkole, przywiązywał dużą wagę do społecznego kontekstu edukacji. Stąd jego pisma są interesującym tematem dla socjologii edukacji, której podstawową zasadą jest przekazywanie wartości normatywnych podzielanych przez społeczeństwo.