Nieobecność ojca w rodzinie a funkcjonowanie dziecka na przykładzie wybranych opracowań zagranicznych - Kaniok, Przemysław Eugeniusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Celem artykułu jest przedstawienie wybranych aspektów związku nieobecności ojca z dobrostanem dzieci. W artykule omówiono konsekwencje nieobecności ojca w rodzinie, w tym zubożenie rodziny, oceny ojców przez dzieci, stan zdrowia matek i noworodków, łamanie prawa przez dorosłe dzieci, ciąże nastolatek, przemoc wobec dzieci, nadużywanie alkoholu narkotyki i problemy szkolne. Stwierdzono, że ojcowie odgrywają ważną rolę w życiu dzieci, a ich nieobecność wpływa negatywnie na ich samopoczucie.