Italska kohorta z Cezarei opisana w Dziejach Apostolskich - Gawroński, Radosław A. (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Opierając się na przekazie Dziejów Apostolskich o centurionie Korneliuszu i italskiej kohorcie, stacjonującej w Cezarei Nadmorskiej, autor bada wiarygodność tego świadectwa. Z analizy źródeł pisanych i danych epigraficznych wynika, że obecność italskiej kohorty w Cezarei nie była dziełem przypadku. Oddział ten pełnił tam dość nietypową, jak na armię rzymską, funkcję — był rodzajem „sił rozjemczych” i miał uniemożliwić eskalację konfliktu pomiędzy Grekami i Żydami.