Etyczno‑antropologiczne aspekty aborcji w świetle wybranych dzieł antycznej literatury Grecji i Rzymu - Kołosowski , Tadeusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł przedstawia pogląd starożytnych Greków i Rzymian na aborcję z etycznego i antropologicznego punktu widzenia. Autorka analizuje wybrane dzieła literackie autorów starożytnej Grecji i Rzymu. Analiza prowadzi do kilku wniosków. W starożytnej Grecji i Rzymie dzieci uważano za boskie błogosławieństwo i skarb, podczas gdy bezpłodność uważano za nieszczęście i karę boską, ale praktykowano zabijanie dzieci w łonach ich matek, a nawet urodzone dzieci były uśmiercane w celach eugenicznych powody. Pogląd ten reprezentowali Platon i Arystoteles, pomimo ich poglądu, że płód jest ożywiony już w łonie matki. Stoicy, którzy twierdzili, że płód jest tylko częścią matki, nie widzieli problemu w aborcji na każdym etapie ciąży. Tak więc aborcja była praktykowana, ale spotkała się z potępieniem społecznym. Postrzegano ją jako zbrodnię zasługującą na boską i ludzką karę, o czym świadczą dzieła Ajschylosa, Cycerona, Owidiusza i Juvenala.