Błogosławiony Herman z Reichenau. W tysiąclecie urodzin - Grajewski, Czesław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł powstał z okazji 1000-lecia urodzin bł. Hermana z Reichenau. Zawiera jego krótką biografię i dokonania. Ukazany jest jako mnich, kronikarz, matematyk, astronom i muzyk. Postać tego niezwykle utalentowanego i pracowitego benedyktyna, który przez całe życie zmagał się z wieloma poważnymi chorobami, jest dziś znakiem sprzeciwu wobec zjawiska eutanazji.