400 lat obecności cudownego obrazu Matki Bożej Pocieszenia na Jasnej Górze w Czerwińsku - Nowiński , Janusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Kult Matki Bożej w czerwińskim kościele Kanoników Regularnych sięga początków kościoła. Poświęcony był Najświętszej Marii Pannie, co potwierdza bulla papieża Hadriana IV z 1155 roku. Patronka kościoła i opactwa zawsze otaczana była tam szczególną czcią, o czym świadczy liturgia i zwyczaje klasztorne. W 1612 r. Łukasz z Łowicza na zlecenie kanoników regularnych czerwińskich wykonał obraz Matki Bożej (ryc. 1, 2) wzorowany na Matce Boskiej Śnieżnej (S. Maria Maior, Salus Populi Romani, ryc. 1) z Rzymska bazylika Santa Maria Maggiore. Około 1630 r. obraz umieszczono na nowym ołtarzu głównym. Czczony przez wiernych, stał się znany jako cudowny. Cuda były świadczone od 1647 r., a oficjalnie uznane w 1648 r. Kult obrazu Matki Bożej Czerwińskiej w Jej sanktuarium zwanym Jasną Górą Czerwińską trwa nieprzerwanie do dziś. 6 września 1970 r. obraz koronował papieskimi koronami kardynał Stefan Wyszyński, prymas Polski. W czerwińskim sanktuarium zachowało się ponad 100 srebrnych tablic wotywnych ofiarowanych przez pielgrzymów (ryc. 3-10), najstarsza z nich pochodzi z lat 40. XVII wieku