Homoseksualizm jako przyczyna nieważności małżeństwa według orzecznictwa roty rzymskiej i trybunałów kościelnych - Gołębiowska, Anna (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Zagadnienia dotyczące homoseksualizmu są dobrze znane zarówno w dokumentach Kościoła katolickiego, jak iw orzecznictwie Roty Rzymskiej oraz orzeczeniach trybunałów kościelnych. Obecnie homoseksualizm jest poważnym problemem społecznym, psychologicznym i prawnym. Kwestia homoseksualizmu coraz częściej pojawia się w trybunałach kościelnych, jako przyczyna niemożności podjęcia przez ludzi istotnych obowiązków małżeńskich. Homoseksualizm powoduje niemożność dokładnego rozróżnienia przedmiotu zgody małżeńskiej i krytycznej oceny osoby dotkniętej tymi zaburzeniami, która nie jest w stanie przenieść praw i przyjąć obowiązków małżeńskich.