Rewolucja jako przejaw zmiany społecznej - Janiszewski, Jacek (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Rewolucję można uznać za najbardziej spektakularny przejaw reform społecznych. Rewolucja budzi powszechny entuzjazm, daje nadzieję, tworzy wizję przyszłości, którą często sobie wyobrażamy. Przez wieki człowiek buntował się przeciwko czemukolwiek, tylko grecki umysł to zmienił. Wielu socjologów uważa, że ​​nieodłączny wiek należy nazwać rewolucją. Powszechny sukces rewolucji zależy od mobilizacji społecznej i zauważenia, że ​​może ona dać szansę na zmianę formalnej pozycji społecznej.