Niezależna prasa młodzieżowa w l. 1977-1990. Wybrane zagadnienianiezależny ruch wydawniczy - Jarosław, Wąsowicz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Od początku powstawania zorganizowanych form opozycji w drugiej połowie lat 70. młodzież aktywnie angażowała się w ich działalność. W tym okresie bardzo szybko powstały pierwsze niezależne organizacje młodzieżowe reprezentowane przez Studenckie Komitety Solidarności (SKS) i Ruch Młodej Polski (RMP). Wraz z tymi strukturami pojawiły się pierwsze tytuły prasowe autoryzowane przez te środowiska. Po strajkach sierpniowych 1980 r. i powstaniu NSZZ „Solidarność” młodzież aktywizowała działalność wydawniczą niezależnej prasy publicznej. Rozkwitła jednak tuż po wprowadzeniu stanu wojennego w grudniu. Niniejszy artykuł w zwięzły sposób przedstawia rozwój zjawiska niezależnych wydawnictw młodzieżowych w latach 1977-1990.