Zdroworozsądkowe poznanie w praktyce edukacji ekologicznej Kościoła Katolickiego - Klimski, Marcin (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Z punktu widzenia problematyki ochrony środowiska kwestia poznania zdroworozsądkowego stanowi ważne źródło wiedzy. Takie poznanie pozwala na właściwą, pozbawioną zafałszowania ocenę bieżącego stanu środowiska społeczno-przyrodniczego, a w konsekwencji orientuje człowieka na podjęcie działań prewencyjnych i ochronnych w tych sferach, które wymagają takich przedsięwzięć. Artykuł prezentuje holistycznie ujęte zagadnienia związane z pilną potrzebą objęcia działaniami ochronnymi przestrzeni społeczno-przyrodniczej, które mają swoje odzwierciedlenie w praktyce misji edukacyjnej Kościoła katolickiego wraz z ich stowarzyszeniami i organizacjami charytatywnymi. Wspomniana misja wiąże się z humanistyczną refleksją nad kryzysem środowiskowym oraz stanowi płaszczyznę praktyczno-edukacyjną. Obie aktywności środowisk chrześcijańskich sięgają do danych zaczerpniętych z poznania zdroworozsądkowego, będącego cennym narzędziem w pozyskiwaniu i ustalaniu rzetelnych informacji.