Rozumnie wierzyć – rozumnie poznawać. Uniwersytet miejscem dialogu między nauką i wiarą - Chrobak , Stanisław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Od wieków poszukiwanie prawdy jest jednym z najważniejszych zadań uniwersytetów i środowisk akademickich. Fundamentem tych instytucji była prawda. Poznanie prawdy jest wyjątkową radością duchową (gaudium veritatis). Rolą uniwersytetu we współczesnym świecie jest nie tylko obserwacja wydarzeń i ich komentowanie, ale także poszukiwanie prawdy i służba ludzkości. Służba prawdzie i człowieczeństwu wymaga przekraczania granic poszczególnych dyscyplin. Dialog między nauką a wiarą może rozwijać się twórczo w taki sposób, aby przezwyciężyć narzucone ograniczenia i otworzyć się na pełen potencjał połączenia. Tak więc wiara ze swej natury wymaga, aby jej przedmiot był rozumiany, a rozum poszukujący pełnej prawdy otwiera się na to, co może przedstawić wiara. Wiara wkracza w ludzkie życie i poznanie nie po to, by znieść autonomię rozumu, ani by ograniczyć jego pole działania. Wiara nie może zatem prowadzić do jakiejś formy deprecjacji rozumu. Te dwie rzeczywistości – wiara i rozum – przeplatają się i uzupełniają, a każda z nich ma swoją własną przestrzeń, w której staje się rzeczywista.