Z rozważań Seneki o Bogu - Budzanowska, Dominika (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Lucjusz Annaeus Seneka, zwany Młodszym lub Filozofem, jest najważniejszą postacią okresu Cesarstwa Rzymskiego. Ten stoicki filozof wniósł trwały wkład w stoicyzm. Seneka żył w trudnych czasach i zajmował się polityką za panowania swego ucznia, Cesara Nerona. Seneka zgadza się z wcześniejszymi stoikami, że Bóg jest cielesny i jest częścią świata. Seneka omawia cnotę jako ideał „upodobnienia się Bogu” i uważa, że ​​człowiek cnotliwy jest równy Bogu. Twierdzi więc, że cnót trzeba się uczyć. Jednak w tym przypadku mamy pomoc Boga, który daje nam intelekt, kiedy się rodzimy. Seneka przypomina, że ​​życie nie jest łatwe i tylko wskazania filozofii cnoty chronią przed niesprawiedliwym losem.