Salezjanie w Pałowie, w Słonowicach, w Sycewicach oraz w Sławsku - Wiązowski, Eugeniusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
W latach 1952 – 1988 parafię w Palowie obsługiwało 7 proboszczów z ramienia Towarzystwa Salezjańskiego. Kadra pomocnicza składała się z 33 księży i ​​24 kleryków odbywających szkolenie duszpasterskie. Obszar parafii był bardzo rozległy i sięgał niemal od Słupska po Sławno. Placówka duszpasterska w Słonowicach została wydzielona z tej parafii w 1963 roku. Formalne powołanie odrębnej parafii Słonowice nastąpiło dopiero 3 maja 1976 roku. Wcześniej w latach 1962 – 1963 ks. Jan Romanowicz stworzył podstawy do powstania nowej placówki duszpasterskiej, która początkowo funkcjonował jako samodzielny wikariusz, później kierowało nim 4 salezjanów, ale trzeci z nich ks. Po erygowaniu parafii proboszczem został Zdzisław Serwa, jednak jego następca ks. Andrzej Pastwa w 1991 roku przeniósł parafię do diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej. W ostatnich dwóch latach ks. – 1989 jeden asystent. Po wybudowaniu nowego kościoła i plebanii w Sycewicach przez pałowskiego proboszcza Wiesława Dąbrowskiego Parafia św. Jana Bosko została erygowana 8 grudnia 1988 r., a kościół w Pałowie przeniesiony do Sycewic, ponadto kościół w Pawowie stał się kościołem filialnym. Funkcję proboszcza pełniło łącznie trzech salezjanów i budowniczy kościoła w parafii w Sycewicach, gdyż w 1998 roku ostatni z ówczesnych ks. Jan Terlikowski przeniósł również tę parafię do diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej. Duszpasterską pracę proboszczów w Sycewicach wspierało 8 duchownych. W latach 1973 – 1982 ks. Władysław Odziemczyk pełnił funkcję rektora kościoła w Sławsku, stworzył też zręby erygowanej tam później parafii. W parafiach Pałowo, Słonowice i Sycewice w okresie zarządzania nimi przez salezjanów istniały róże Żywego Różańca, księża zarządzali grupami ministrantów – oratorium dla młodzieży funkcjonowało wówczas w sposób możliwy, ale skromny, a ponadto w Sycewicach ks. Związku Harcerstwa RP.