„Widzieć Boga w sposób niewidzialny” – pojęcie visio Dei u św. Augustyna - Jasiewicz, Arkadiusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Augustyńska interpretacja visio Dei miała wielki wpływ na rozwój mistyki na Zachodzie, a także stanowiła przedmiot wielu badań zarówno filozofów jak i historyków. Celem tego artykułu jest więc próba interpretacji doświadczeń mistycznych u Augustyna w świetle jego pism. Jeśli nawet temat ten jest szeroko omówiony w literaturze patrystycznej, to jednak ze względu na przenikające i głębokie refleksje mistyczne Biskupa z Hippony, zdecydowanie zasługuje na ponowne przedstawienie.