Cel modlitwy Jezusowej w tradycji wschodniej - Jasiewicz, Arkadiusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Modlitwa Jezusa jest bardzo potężna w swojej prostocie. Nie jest to jednak metoda medytacji ani po prostu metoda dyscyplinowania umysłu. To znacznie więcej. Pozwala nam uczestniczyć w życiu Chrystusa. Pozwala nam nieustannie wzywać Go do naszych myśli i uczuć, aby w żywy sposób uczynić Go częścią naszych umysłów i serc. Ta modlitwa wprowadza Chrystusa w każdy aspekt naszego życia. Jest z nami bez względu na to, gdzie jesteśmy i co robimy. W końcu staje się żywą częścią nas i nieustannie powtarza się w naszym sercu. Pamiętaj, że jej celem jest zjednoczenie z Chrystusem, a nie jakieś duchowe przeżycie czy spokojny stan. Modlitwa Jezusowa ma trzy ważne cele. Pierwszym jest uwielbienie, jak w przypadku każdej modlitwy. Drugi to dyscyplina, która ma pomóc naszej duszy zapanować nad naszymi nadmiernie aktywnymi mózgami i stworzyć spokój, aby Duch Święty mógł przez nas działać i pomóc nam żyć cnotami w jedności z Bogiem. Trzecia to deifikacja.