Ocena przepisów prawnych i współpracy duchownych z kierownikami USC po 11 latach od wejścia w życie konkordatu między Stolicą Apostolską i Rzecząpospolitą Polską - Glinkowski, Benedykt (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Artykuł składa się ze wstępu tworzącego krótki schemat historyczny, trzech zasadniczych części oraz podsumowania. Pierwsza część stanowi próbę oceny obowiązujących regulacji prawnych, w szczególności dotyczących zarzutów stawianych art. 10 Konkordatu przed ratyfikacją Konkordatu oraz zarzuty niezgodności obowiązujących aktów z art. 10 Konkordatu. W drugiej części ukazano sposób realizacji obowiązujących praw, zwracając uwagę na trzy podstawowe fazy: celebrację poprzedzającą zawarcie małżeństwa, samo zawarcie małżeństwa oraz fazę następującą po zawarciu małżeństwa. Jako zakończenie tej części ukazano trudności w realizacji prawa przez duchownych. W części trzeciej dokonano oceny współpracy księży i ​​dyrektorów USC oraz przedstawiono zakres wzajemnych relacji, sposoby współpracy oraz jej rezultaty. Artykuł zamyka podsumowanie, w którym zwrócono uwagę na pewne zastrzeżenia dotyczące regulacji dokonanych z Konkordatu, zawartych w prawie polskim, aw szczególności kościelnym, a także co do interpretacji i stosowania tych regulacji. Konkludując stwierdza się, że można śmiało stwierdzić, że współpraca księży z dyrektorami USC jest owocna i służy dobru zainteresowanych osób.