Problem praw moralnych bytów pozaludzkich - Selmaj-Pomaska, Paulina (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Byty pozaludzkie egzystują na pograniczu pojęć moralnych. Niektórzy filozofowie i etycy nadają im silny status moralny, podczas gdy inni odmawiają im jakiegokolwiek statusu moralnego. Ta rozbieżność myśli rodzi filozoficzne pytanie: jakie miejsce powinny zajmować zwierzęta w akceptowalnym systemie moralnym? Kwestia praw moralnych podmiotów innych niż ludzkie jest zagadnieniem prezentowanym w filozofii od początku. Ten artykuł nie daje odpowiedzi, ale chce przedstawić różne pomysły na ten temat.