Wezwanie do odnowy życia społecznego w orędziu Miłosierdzia Bożego - Gocko, Jerzy Eugeniusz; Chrześcijanek, Sławomir (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Orędzie o Bożym miłosierdziu stało się przedmiotem wielu studiów podejmowanych głównie z perspektywy teologii dogmatycznej lub teologii duchowości. Wydaje się, że kwestia społecznej interpretacji tego przekazu pozostaje wciąż otwarta. Tymczasem Dzienniczek, a także Encyklika Jana Pawła II Dives in misericordia, których pisma św. Siostry Faustyny ​​stanowią niewątpliwą inspirację, dalekie są od interpretacji miłosierdzia wyłącznie w wymiarze ascetycznym i indywidualnym. Oba teksty wyraźnie zachęcają do poszerzenia społecznego aspektu interpretacji miłosierdzia jako elementu odnowy życia społecznego, która jest przedmiotem niniejszego opracowania.