Stres zawodowy narastającym zjawiskiem społecznym - Łodzińska, Jolanta (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Życie w ogóle toczy się wśród różnych sytuacji i osobowości w ciągłym pośpiechu. Na wiele działań nie ma się wpływu. Żyjemy „w świecie wytworzonego ryzyka, które jest ceną postępu technologicznego i cywilizacyjnego” – powiedział znany polski socjolog Piotr Sztompka. Niestety wciąż pojawiają się nowe rodzaje zagrożeń nie tylko w życiu zawodowym, ale także prywatnym. Niemal na każdym kroku mamy do czynienia z dużą dozą niepewności. Ponadto Sztompka zwrócił uwagę, że „ryzyko związane ze skutkami pewnych działań jest odwiecznym i powszechnym czynnikiem życia społecznego”. Ta niepewność powoduje frustrację i napięcie nerwowe w kilku aspektach. Jednak w pozytywnym sensie stres jest regularną reakcją na sferę fizyczną, psychiczną i emocjonalną. Stresu nie da się uniknąć, dlatego człowiek musi przyzwyczaić się do życia z nim i nauczyć się bronić przed jego destrukcyjnym wpływem. Możesz przygotować się do tego na tyle skutecznie, aby stres był jak najmniejszy. Co więcej, istnieje wiele sposobów rozwiązywania trudnych problemów, aby pokonać stres, a nie stać się jego ofiarą. Podsumowując, mimo wielu życiowych przeciwności, należy patrzeć w przyszłość z optymistycznym nastawieniem do otaczającego świata i ludzi.