Polityka kursu walutowego przed wstąpieniem do unii gospodarczej i walutowej - Kraś, Ireneusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Artykuł porusza problematykę związaną z funkcjonowaniem europejskiego mechanizmu kursowego ERM II. We wstępie dokonano analizy kryteriów przystąpienia do Unii Gospodarczej i Walutowej oraz scharakteryzowano mechanizm kursowy ERM II i ERM. Następnie autor omawia obecną integrację oraz procedury przystąpienia do ERM II i strefy euro. W artykule zdefiniowano cztery etapy tego procesu. Kurs centralny i modyfikacja pozostania w ERM II to kolejna kwestia artykułu. Autor opisuje pojęcie „poważnych napięć”, które można określić jako poważne napięcia w sytuacji, gdy kurs waha się powyżej – 2,25%. Ostatnia część dotyczy oceny stabilności kursu walutowego. Odpowiadają za to Komisja Europejska i Europejski Bank Centralny, a instytucje działają niezależnie od siebie. W artykule zwrócono uwagę na konieczność przystąpienia do ERM II przed przystąpieniem do Unii Gospodarczej i Walutowej. Przystąpienie do ERM II należy traktować jako wyraz wielkiej determinacji do wejścia do strefy euro. Nie należy traktować tego jako pewnego rodzaju eksperymentu, z którego zawsze można się wycofać.