Psychologia pozytywna a formacja ludzka w kontekście przygotowania do prezbiteriatu - Kwiatek , Piotr (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Ten artykuł ma na celu zbadanie, w jaki sposób psychologia pozytywna może przynieść korzyści formacji człowieka jako istotnej części przygotowania do kapłaństwa, promując rozwój mocnych stron, a nie skupiając się wyłącznie na przezwyciężaniu ludzkich słabości. Dzięki takiemu podejściu autor sugeruje sposoby, w jakie włączenie pozytywnej perspektywy psychologicznej wraz z zasadami epistemologicznymi, jak również antropologicznego punktu widzenia, może pogłębić multidyscyplinarny dialog między światem łaski a naukami społecznymi.