Wychowawca wobec konfliktów w grupie - Wrońska, Halina (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Każda grupa ma swój własny dynamizm rozwoju, na który składają się przede wszystkim wspólne wartości i cechy osobowościowe grupy i jej lidera. Konflikty są naturalnym zjawiskiem w funkcjonowaniu grupy. Jeśli są one tylko częściowo rozwiązane, prowadzą do poważnych kryzysów. Pedagog pełni kluczową rolę w procesie rozwiązywania konfliktów. Aby problemy pojawiające się w grupie stały się okazją do rozwoju zarówno osobistego, jak i grupowego, wychowawca musi posiadać odpowiednie umiejętności szczerego komunikowania się z członkami grupy, określać sedno konfliktu, być otwartym na opinie drugiej osoby i umieć kompromis.