,,Wirus” radyklanego indywidualizmu - Pierzchała, Michał (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Pandemia Covid-19, która zatrzymała nie tylko światową gospodarkę, ale niemal wszystkie dziedziny życia społecznego, dostarczyła także wielu okazji do refleksji i zwrócenia uwagi na szeroko propagowany prymat interesu indywidualnego wyniesionego ponad dobro wspólne. Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie, w jaki sposób „wirus” radykalnego indywidualizmu wpływa na postawy moralne współczesnych ludzi. Metoda zastosowana w niniejszym artykule opiera się na analizie danych zawartych w wybranych aktualnych publikacjach teologicznych, socjologicznych i psychologicznych oraz na syntezie wniosków wyciągniętych z analizy tych danych w odniesieniu do zasad teologii moralnej.