Relikwie Undecim milia virginum w pocysterskim kościele w Lądzie nad Wartą i dedykowany im ołtarz-relikwiarz św. Urszuli - Nowiński , Janusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
W 1182 r. do opactwa cystersów w Altenberg koło Kolonii przybyło wiele relikwii Undecim Milia Virginum z tzw. „ager Ursulanus” – późnoantycznego cmentarzyska odkrytego w 1106 r. św. Urszuli i towarzyszący jej orszak. Opactwo w Altenberg wysyłało relikwie Undecim Milia Virginum do innych opactw cysterskich w całej Europie, propagując wśród zakonu ich kult. Kult Undecim Milia Virginum w Lądzie sięga samych początków istnienia opactwa, czyli XII wieku. W połowie XIII wieku Ląd otrzymał od Altenbergu relikwie dziewiczych męczennic z Kolonii, które do dziś znajdują się w opactwie lądzkim. W 1721 r. opat Antoni Mikołaj Łukomski ufundował monumentalny relikwienarz poświęcony św. Urszuli i jej towarzyszkom. Ołtarz został wykonany w warsztacie Ernesta Brogera w Głogowie. Jest to największy z ołtarzy poświęconych św. Urszuli. Umieszczone przy ołtarzu relikwie czaszek i kości pokryte są haftowanymi tkaninami pochodzącymi z XIX wieku. W tym czasie ołtarz przechodził gruntowną renowację. Przeprowadzona w 1983 r. renowacja tkanin wykazała, że ​​pod tkaninami z XIX wieku zachowały się pozostałości tkanin średniowiecznych i barokowych.