Odpowiedzialność Kościoła za sport dzieci i młodzieży w świetle nauczania papieża Franciszka - Dziubiński, Zbigniew (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Celem artykułu jest ukazanie nauczania papieża Franciszka na temat sportu i potrzeby aktywnej obecności Kościoła na jego gruncie, w oparciu o analizy papieskiego dokumentu zatytułowanego Dać z siebie to, co najlepsze, w chrześcijańskiej perspektywie sportu i osoby ludzkiej, ale także innych przesłań i wypowiedzi, stanowiska Franciszka dotyczącego odpowiedzialności Kościoła za tę wspólnotę dzieci i młodzieży, jaką jest sport. Z przeprowadzonych analiz wynika, że papież Franciszek potwierdza odpowiedzialność Kościoła za sport, który jest fenomenem globalnym, mającym liczne walory, które mogą być wykorzystane do pełnego i harmonijnego rozwoju młodego człowieka w jego wymiarze sprawnościowo-zdrowotnym, społeczno-kulturowym oraz etyczno-duchowym. Kościół przez swoich duszpasterzy uczestniczy we wszystkich jego wymiarach i etapach rozwoju, zarówno w budowaniu humanistycznego i personalistycznego jego oblicza, jak również w jego praktyce społecznej.