Matka Kolumba Białecka (1838-1887) - Walewander, Edward (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Zakon dominikanów został założony przez św. Dominika w 1216 r. dla obrony wiary przez nauczanie. Odegrała ogromną rolę nie tylko bezpośrednio w życiu Kościoła powszechnego, ale także w ogólnym rozwoju duchowym i intelektualnym. Głównym celem jej apostolstwa jest głoszenie chwały Bożej i zbawienia ludzi. Warto przyjrzeć się historii charyzmatu dominikańskiego w Polsce, zwłaszcza w życiu duchowej córki św. Dominika, Matki Czcigodnej Kolumby Białeckiej. Artykuł omawia zatem dzieje sióstr dominikanek w Polsce i na tym tle ukazuje Kolumbę Białecką i jej misję zakonną. Następnie ukazuje znaczenie jej zakonnego imienia „Kolumba” oraz domu rodzinnego Białeckiej. Matka Kolumba Białecka obdarzyła Kościół tego typu religijnością, która spełnia się w służbie bliźnim własnym dążeniem do doskonałości. Jest to rodzinna inicjatywa, która wyrasta z polskiej duchowości i potrzeb, jednocześnie nawiązuje do najczystszych wzorców duchowości dominikańskiej.Zakon ustanowiony przez Czcigodną Matkę Kolumbę Białecką obowiązuje do dziś nie tylko w Polsce, ale rozwija się w różnych krajach na czterech kontynentach.