Współczesna ocena moralna zysku - Szulist, Janusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Zysk jest istotną cechą odnoszącą się do szeroko rozumianej gospodarki. Pomnażanie własnego majątku jest działalnością człowieka, który ze względu na swoje naturalne cechy jest zobowiązany do oceny swojego postępowania moralnego w świetle zasad etycznych i z uwzględnieniem tych ideałów, które niejako składają się na cel jakiegokolwiek działania człowieka. Chrześcijaństwo oferuje pewien system wartości i zasad, które pozwalają na ocenę moralną ekonomicznego aspektu życia człowieka. Analiza zysku oparta na faktach biblijnych musi wskazywać na wartość pracy i ideę własności prywatnej. Natchnieni pisarze podkreślają centralne miejsce istoty ludzkiej w swoim opisie materialnego aspektu stworzonej rzeczywistości. Dlatego każda pożyteczna działalność powinna być podporządkowana dobru człowieka. Te systemy ekonomiczne, które podważają fundamentalną wartość godności człowieka lub absolutyzują materialną stronę rzeczy, należy, zgodnie z Biblią, uznać za niesprawiedliwe, a nawet śmiertelne dla całego rodzaju ludzkiego. Na podstawie objawionej prawdy i biorąc pod uwagę encyklikę społeczną papieża Benedykta XVI Caritas in veritate można wskazać trzy kryteria współczesnej refleksji moralnej na temat zarobkowania, a mianowicie personalizację aspektów działalności zarobkowej, umożliwienie bogactwa, które ma generować korzyści społeczne, które ma przynosić i odnoszące się do dobra wspólnego. Pozytywna ocena zarobkowania w perspektywie tych zasad sprawia, że ​​dochodowa działalność przyczynia się do rzeczywistego wzrostu każdego członka społeczności wraz z całym społeczeństwem.