Salezjanie w Kobylnicy w latach 1950-2009 i w Kwakowie w latach 1950-1989 - Wiązowski, Eugeniusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Ksiądz Franciszek Krajewski był pierwszym Ślązakiem, który jako Wikariusz Administrator Apostolski podjął posługę instytucji duszpasterskiej w Kobylnicy. Był proboszczem parafii św. Rodziny i św. Judy Tadeusza w Słupsku. Swoją posługę pełnił od 1 kwietnia 1950 r. do 26 maja 1951 r. Na jego prośbę placówkę tę objął jako rektor ks. W 1958 r. wydzielono samodzielną placówkę duszpasterską w Kwakowie z terenu parafii Kobylnica i 12 z 17 miejscowości parafii Kobylnica, które znajdowały się w jej południowej części, włączono do instytucji duszpasterskiej w Kwakowie. Formalna fundacja parafii pw. Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny w Kwakowie w związku z antykościelną polityką władz PRL nastąpiła dopiero 25 stycznia 1974 r. W 1989 r. parafię tę objął ks. Franciszek Maziarz do diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej. W latach 1951 – 2009 parafią Najświętszego Serca Pana Jezusa w Kobylnicy kierowało 10 salezjanów pełniących funkcję rektorów, z czego 7 pełniło funkcję dyrektorów zakonu. Posługę kapłańską pełniło także 31 księży personelu pomocniczego. Natomiast placówką duszpasterską w Kwakowie kierowało 3 salezjanów pełniących funkcję podległych Wikariuszy Apostolskich i dwóch rektorów, przy czym w latach 1966 – 1989 rektorów wspierało 12 księży personelu pomocniczego. Ponadto w Kobylnicy w latach 1952 – 1952 – 1991 i jeden koadiutor w latach 2004 – 2006, natomiast w Kwakowie czterech asystentów przeszło szkolenie pedagogiczne i kapłańskie w latach 1959 – 1965. Salezjanie z Kobylnicy służyli w miejscowym Kościele parafialnym i filialnym w Sierakowie, a od stycznia 1991 także w kaplicy św. Matki Bożej Wsparcia Wiernego w Łosinie, a od 1993 roku także w świetlicy w Bolesławicach odprawiane były msze niedzielne. Natomiast salezjanie z Kwakowa odprawiali msze święte w kościołach w Kwakowie i Kuleszewie, od 1974 r. w Objezierzu oraz w nowo budowanych kościołach: od 1983 r. W parafii Kobylnica zawsze była liczna grupa ministrantów, liturgii od czasu do czasu towarzyszyły występy „schole” czy zespołów młodzieżowych, działał Żywy Różaniec, Stowarzyszenie Salezjanów, Współpracowników i Parafia Rada. Tam też z przerwami funkcjonował Ruch Światło – Życie i Odrodzenie w Ruchu Świętego Ducha.