Jezus Chrystus – ostateczne Słowo Ojca - Amato , Angelo (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2009)
Przeglądając historię nowożytną zauważamy, że współczesnym ludziom coraz trudniej jest podążać za prawdą z powodu manipulacji słownej, kulturowej dezorientacji społeczeństwa, sekularyzmu i liberalnej mentalności. Autor sugeruje powrót do Biblii w celu lepszego zrozumienia objawienia Bożego. Jezus Chrystus jest Ostatnim Słowem Ojca i dlatego staje się kotwicą dla chrześcijan poszukujących Prawdy. Nie możemy udawać, że nie znamy Chrystusa. Jedynym sposobem wypełnienia objawienia jest słuchanie Chrystusa, przyjęcie Go. Co więcej, autor ukazuje pozytywne aspekty objawienia Chrystusa: Bóg objawił się jako Ojciec bogaty w miłosierdzie, który uczy modlić się, być posłusznym woli Bożej i naśladować Chrystusa, który jest Drogą prowadzącą do ojciec.